Oeps... het is zondag en ik ben gisteren vergeten brood te kopen. Nu zijn er wel een paar vakantieparken waar ik in deze noodgevallen wel eens op zondag boodschappen doe, maar ik vond het wel een mooie gelegenheid om eens zelf een brood te bakken, dus moest ik op zoek naar een passend recept.
Er staan best aardig wat speltbroden op internet, zoals deze, maar ik wilde graag een snel, makkelijk recept, zonder zaden (voor de kinderen). Dat is gelukt. Ik heb van diverse recepten samen onderstaande brood gemaakt.
Ingrediƫnten
- 250 gram speltmeel
- 250 gram volkoren speltmeel
- 250 ml lauwwarm water
- 1 tl suiker, of scheutje honing
- 1 eiwit
- 20 gram verse gist
- 9 gram zout
Bereiding
- Maak van de gist, suiker en warme water een papje/mengsel en laat dit minimaal 5 minuten staan.
- Kneed het meel samen met het gistmengsel en een eiwit voor 5 minuten tot een mooi samenhangend deeg.
- Voeg na 3 minuten kneden het zout toe.
- Zet het deeg onder een natte warme theedoek weg om te rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is (circa een uur).
- Kneed de lucht uit het deeg en rol het deeg uit in de breedte van je bakblik (ca. 30 cm).
- Vouw het deeg om, en kneed de vouwnaad zo goed als mogelijk weg.
- Leg het deeg met de vouwnaad naar onderen in je bakblik en zet het geheel weer onder een warme natte theedoek weg voor de 2e rijs, 60-90 minuten.
- Verwarm de oven voor op 225 gr C.
- Bak het brood gedurende 30-35 minuten af in de oven.
Het was zo lekker, het brood hebben we warm gegeten en ging in 1 keer op, voor herhaling vatbaar!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten