Ik kwam dit recept tegen en heb het meteen uitgeprobeerd, maar dan wel met spelt en kokosbloesemsuiker, hier het recept:
Ingrediƫnten
- 200 gram krenten
- 200 gram rozijnen
- 400 gram speltmeel
- 3 (ruime) eetlepels kokosbloesemsuiker
- 300 ml lauw/warme amandelmelk
- 40 gram verse gist
- 10 gram bakkerszout
- 50 gram roomboter
- Circa 2 tl citroenrasp
- 2 eieren
Bereiding:
- Wel de krenten en rozijnen ong. een uur in een kopje thee.
- Zeef de bloem.
- Maak van de warme melk, suiker en gist een papje en laat dit minimaal 5 staan, totdat het schuimig wordt.
- Doe dit gistmengsel bij de bloem en kneed dit geheel met de deeghaken op de laagste stand voor maximaal 5 minuten tot een soepel deeg.
- Dek het deeg af met een natte warme schone theedoek en laat het minimaal 20 minuten rijzen.
- Meng de zachte boter, het zout, een ei en een eierdooier (bewaar het eiwit!) en de citroenrasp en roer dit door het deeg heen. Als het te nat blijft nog even doorkneden met de deeghaken en evt een beetje bloem toevoegen.
- Droog de krenten en rozijnen en bestrooi ze met een beetje bloem en hussel dit goed door.
- Kneed de rozijnen/krenten door het deeg tot een mooi soepel deeg en laat dit weer met een warme natte theedoek minimaal 20 minuten rijzen.
- Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lang rol. Verdeel deze rol in 24 gelijke stukjes (circa 60-65 gram per stukje was het bij mij).
- Draai hier balletjes van en leg ze op een bakplaat met pakpapier, laat hierbij wel wat tussenruimte.
- Laat de bolletjes minimaal 20 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 250 gr C.
- Bestrijk de bolletjes met het eiwit vermeng met een paar drupjes water.
- Bak de bolletjes in 15 minuten en laat daarna afkoelen op een rooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten