vrijdag 24 januari 2014

Amandelmeel muffins



Eindelijk weer eens amandelmeel in huis en voor het eerst ook kokosbloesemsuiker, dus ik moest wel wat bakken.

Deze muffins zijn lekker, makkelijk en nog gezond ook!


Ik vind het fijn als een recept niet al teveel ingrediënten heeft en niet eindeloos gemengd en gekneed hoeft te worden.

Het liefst dus gewoon binnen 10 minuten in de oven en een kwartier later klaar... en dat is dit recept!

Hier mijn basis recept, welke je kunt combineren met appel en kaneel, of chocolade, hazelnoten of een combi van beide.


Op de foto heb ik voor een combi van chocolade en hazelnoten gekozen.

(appel kaneel moet ik nog uit proberen ;-) )


Ingrediënten

Voor 6 stuks

  • 130 gram amandelmeel
  • 45 gram kokosolie (roomboter kan ook)
  • 45 gram kokosbloesemsuiker (of ander zoetsel)
  • 1 ei
  • 1/2 tl baking soda (of 2 tl bakpoeder)
  • 1/2 tl bakpoeder
  • scheutje honing (alleen bij baking soda)
  • snufje zout

Evt. toevoegingen:
  • 1 kleine, of halve appel fijn gesnipperd met snufje kaneel naar smaak
  • 30 gram gehakte pure chocolade (72% of meer) met 30 gram grof gehakte hazelnoten 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175-180 graden C.
  2. Smelt in een pannetje de roomboter of kokosolie.
  3. Meng alle droge ingrediënten in een kom (behalve de toevoegingen).
  4. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin het eitje en voeg de gesmolten olie toe.
  5. Als je baking soda gebruikt, kun je nu een klein scheutje honing (citroensap of appelazijn kan ook).
  6. Roer vanuit het midden om, echter niet te lang roeren. Als er nog een klontje in zit is helemaal niet erg. Te lang roeren geeft droge muffins. Het deeg is niet glad, zoals je evt van cake gewend bent, het hoort nog een beetje "plakkerig" te blijven.
  7. Voeg de toevoegingen (appel/kaneel, chocolade/hazelnoten) toe en roer even door.
  8. Verdeel het beslag over 6 muffin-vormpjes, het zal nog rijzen!
  9. Bak in de oven in circa 15-20 min gaar, controleer met een satéprikker. (nb. bij mij zijn ze na 16 min gaar op 175 graden, maar dat verschilt per oven). Als je de muffins met appel maakt, zullen ze langer nodig hebben (vochtiger).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten