zondag 22 december 2013

Oliebollen met bier


Ingrediƫnten

voor ongeveer 20-22 oliebollen

  • 500 gram speltbloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram), of 20 gram verse gist
  • 350 ml lauwwarme (amandel)melk
  • 150 ml (trappisten)bier op kamertemperatuur
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl suiker/honing
  • 1 tl zout
  • 1 appel geraspt
  • citroensap
  • 75 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • zonnebloemolie


Bereiding

  1. Wel de rozijn en krenten 15 minuten in warm water.
  2. Snijd de appel in kleine stukjes, raspen kan ook. Besprenkel de appel met een beetje citroensap.
  3. Verwarm de melk tot het lauwwarm is.
  4. Los de gist + sukrin op in 150 ml van de warme melk en laat dit een paar minuten staan. Het mengsel moet gaan schuimen!!
  5. Zeef ondertussen de bloem en kaneel in een grote kom.
  6. Klop het ei los.
  7. Verwarm het bier tot lauwwarm.
  8. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en schenk hier het gistmengsel, het ei, de rest van de melk en het bier aan toe.
  9. Roer met een garde vanuit het midden tot een glad beslag.
  10. Voeg het zout toe en roer nog even door
  11. Doe de appel, krenten en rozijnen in een kom, voeg hier wat bloem aan toe en roer het geheel goed door. Door de bloem blijft de vulling gelijkmatig verdeeld en zakt het niet naar beneden in het beslag.
  12. Spatel de appel en rozijnen vulling luchtig door het beslag.
  13. Dek de kom af met een warme vochtige doek en laat dit minimaal 1 uur rijzen op een warme (tochtvrije)  plaats. Ook kun je het laten rijzen op een kamertemperatuur, of zelfs een koele(re) plaats, het rijzen heeft dan meer tijd nodig, maar dit komt de smaak wel ten goede! Het volume moet zijn verdubbeld.
  14. Je kunt controleren of je deeg voldoende gerezen is door er met je vinger in te drukken. Het deeg is goed als de afdruk langzaam weer omhoog komt. Als het nog niet uitgerezen is, komt het onmiddellijk omhoog en als niet meer omhoog komt is het te ver gerezen.
  15. Verwarmen vlak voor het einde van de rijstijd de olie tot 170-180°C. In de pan: controleer met een stukje brood of de olie op temperatuur is. het stukje moet meteen gaan bruisen. Doet dat het niet, is de olie niet warm genoeg, kleurt het stukje brood meteen (te) donker, is de olie te heet.
  16. Schep het beslag met een ijslepel of twee eetlepels in de olie. Door de eetlepels alvast even voor te dopen in de olie, blijft het beslag er niet aan plakken! Tijdens het bakken de oliebollen draaien.
  17. Haal ze uit de frituur en laat ze uitlekken op keukenpapier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten