vrijdag 6 december 2013

Gevulde speculaas

Ingrediƫnten


Voor het deeg:

  • 250 gram speltbloem
  • 150 gram roomboter
  • 125 gram palmsuiker
  • 25 gram sukrin
  • 2,5 tl bakpoeder (= 7,5 gram) 
  • 0,5 tl zout
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 1 el melk

Voor de spijs:
  • 175 gram amandelspijs
  • 0,5 ei
  • 1,5 el melk

Voor de garnering:
  • amandelschaafsel of halve garneer amandelen
  • koffiemelk

Bereiding

  1. Snijd de roomboter in kleine blokjes en vermeng alle ingrediĆ«nten voor het deeg samen en kneed dit tot een grote deegbal. Voeg naar behoefte een beetje melk toe als het deeg te kruimig is.
  2. laat de deegbal, afgedekt, minstens 2 uur rusten.
  3. Klop het ei los met de melk en vermeng 2/3e hiervan met de amandelspijs.
  4. Verdeel het deeg tot de helft en rol beide helften uit tot een gelijkmatige lap van 3-4 cm.
  5. Leg een lap op de bakplaat (ingevet of pakpapier).
  6. Verdeel hierover gelijkmatig het amandelspijs. maak hiervoor een mes een beetje nat.
  7. Leg de andere lap erop en vorm een gelijkmatig geheel. Duk de zijkanten op gelijke hoogte met een mes.
  8. bestrijk het deeg aan de bovenkant met koffiemelk (of de rest van het ei/melk mengsel?).
  9. Maak met een stomp mes een ruitvorm in het deeg en leg in elke ruit een halve amandel. Of zie punt 12.
  10. Laat het geheel even 15 minuten rusten op een koele plaats.
  11. Verwarm de oven voor op 150 graden C.
  12. Ze de bakplaat in de oven en bak voor 50-55 min. Bestrooi 10 minuten voor het einde van de baktijd met amandelschaafsel.

Foto is gemaakt met dubbele hoeveelheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten